Een comfortabele, gasloze en toekomst- bestendige woning

Hoog Dalem denkt ook aan de toekomst en wordt gasloos gerealiseerd. Maar wat betekent dit voor u praktisch gezien? Geen CV-ketel, niet meer koken op gas en geen radiatoren in huis. Maar wel een warmtepomp, vloerverwarming en elektrisch koken. Hoe dit precies werkt lichten we graag verder toe.

Energiezuinig verwarmen én koelen met een warmtepomp

In de nieuwe woning wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp. De warmtepomp zorgt voor de aangename temperatuur in huis én voor warm tapwater. De warmtepomp gebruikt warmte en koude uit de bodem, die daarna wordt overgebracht op de vloerverwarming. Met deze warmte en koude wordt de vloerverwarming op de juiste temperatuur gebracht. In de winter wordt de woning daardoor aangenaam warm, maar in de zomer koel. Want dan werkt het systeem namelijk precies andersom.

Geen radiatoren in de woning

Een aangenaam voordeel is dat bij vloerverwarming de temperatuur in huis veel gelijkmatiger is. En er zijn geen radiatoren nodig. Dus geen stoffige, ontsierende radiatorplaten, maar wel alle ruimte om uw huis flexibel en naar eigen smaak in te richten!

Warm water genoeg

De warmtepomp zorgt er ook voor dat het water in de boiler wordt opgewarmd. Wanneer er warm water uit het boilervat is gebruikt, vult de warmtepomp het warm water in de boiler weer aan. Dit bespaart energie en zorgt ervoor, dat u langer kunt douchen met dezelfde hoeveelheid warm water. De grootte van het boilervat is voldoende voor een gezin van vier personen.

Gezond wonen met schonere lucht

Een gasloze woning gaat verder dan alleen verwarming. Voor een gezond klimaat in de woning is ook een goede ventilatie nodig. Een veel toegepast ventilatiesysteem is balansventilatie. Balansventilatie zorgt voor de toevoer van verse, gefilterde buitenlucht naar binnen en vervuilde binnenlucht naar buiten. Tegelijkertijd wordt maar liefst 95% van de warmte die naar buiten gaat overgedragen op de verse lucht die naar binnen wordt geblazen. Hierdoor heeft de vers aangevoerde lucht nagenoeg dezelfde temperatuur als de kamertemperatuur. Dit zorgt voor meer wooncomfort en minder verwarmingskosten!

Eigen elektriciteit opwekken met zonnepanelen

Voor de werking van de diverse apparaten is elektriciteit nodig. Deze energie kan worden opgewekt via de zonnepanelen op het dak. In de zonnepanelen (ook wel PV-panelen genoemd) wordt de zonne-energie omgezet naar elektriciteit. Het systeem bestaat uit de panelen bevestigd op het dak en omvormers en de benodigde bedrading. Uiteraard is het mogelijk om de hoeveelheid opgewekte energie bij te houden. ’s Zomers wekken de zonnepanelen meer energie op dan nodig. Die elektriciteit wordt automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. En wat u ’s winters tekort komt wordt uit het elektriciteitsnet gehaald.

Koken op elektriciteit biedt voordelen

Met een gasloze woning is koken op gas niet meer mogelijk. Koken op een inductieplaat is het beste alternatief. Doordat niet de plaat, maar de pan wordt verwarmd is er sprake van zo min mogelijk warmteverlies en het werkt zelfs sneller dan gas. Maar belangrijkste punt…. Koken op een inductieplaat is zuiniger dan koken op gas.

Lagere energielasten

Door te kiezen voor bewezen technische toepassingen die zichzelf terugverdienen, zijn er lage gebruikskosten voor verwarming, koeling, ventilatie en warm tapwater. En dat ziet u terug in de energierekening!

Gasloze woning biedt ook voordelen voor je hypotheek

Een duurzame woning biedt niet alleen een financieel voordeel voor uw energierekening. Ook hypotheekverstrekkers denken graag mee. In veel gevallen bieden zij een extra rentekorting aan of een hoger financieringsbedrag. Zeker de moeite waard dus om dit met de hypotheekverstrekker te bespreken.

Welke duurzame woning past bij u?